Karácsonyi süti
Linzer angyalkák
hozzávalók / 8 adag
- 300 g finomliszt (4:1 arányban szoktam használni tönkölybúza finomliszt és teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt keverékét)
- 1 csipet só
- 200 g vaj (puha legyen)
- 90 g nádcukor (porcukor formájában - magamnak őrlöm)
- 1 db tojássárgája
- 1 db vanília (1 rúd kikapart magjai)
- 0.5 citromból nyert citromhéj (lehetőleg bio)
- 2 ek meggylekvár (a lényeg, hogy savanykás legyen)
elkészítés
- Keverjük el a csipetnyi sót a lisztben.
- A puha vajhoz adjuk hozzá a porcukrot, és fakanállal (vagy
robotgéppel) keverjük krémesre. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, a
vaníliát és a citromhéjat, és azzal is keverjük homogén állagúra a
krémet.
- Adjuk hozzá a lisztet, és gyúrjuk össze egy nagy gombóccá.
- Tegyük fóliába, és pihentessük a hűtőben minimum 30 percig vagy akár egész éjszakán át.
- Szaggatás előtt kapcsoljuk be a sütőt alsó-felső sütésen 170 fokra.
- Vegyük elő a tésztát a hűtőből. Ha kemény, hagyjuk egy kicsit
szobahőmérsékleten puhulni, vagy akár át is gyúrhatjuk, semmi baja nem
lesz. Aztán enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra (kb. 3 mm),
és szúrjuk ki az angyalkákat párokban (1 egész és 1 szíves). Ha nem
tapadásmentes tepsit használunk, akkor vajazzuk-lisztezzük ki, vagy
használjunk sütőpapírt. 9-11 perc alatt megsülnek. Amikor először érzünk
egy különösen finom illatot a levegőben, már kész is. Vagy ha látjuk,
hogy a felső élük elkezdett pirulni, azonnal vegyük ki. A második tepsi
1-2 perccel hamarabb elkészül.
- Ha kivettük a sütőből, 1 perc után szedjük át sütőrácsra, és hagyjuk ott kihűlni.
Végül a hátukkal tapasszuk őket egymáshoz egy kis lekvár segítségével.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése