2015. december 19., szombat

                                      Karácsonyi süti

 

Linzer angyalkák

 Adventi linzerangyalkák

hozzávalók / 8 adag

  • 300 g finomliszt (4:1 arányban szoktam használni tönkölybúza finomliszt és teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt keverékét)
  • 1 csipet
  • 200 g vaj (puha legyen)
  • 90 g nádcukor (porcukor formájában - magamnak őrlöm)
  • 1 db tojássárgája
  • 1 db vanília (1 rúd kikapart magjai)
  • 0.5 citromból nyert citromhéj (lehetőleg bio)
  • 2 ek meggylekvár (a lényeg, hogy savanykás legyen)

    elkészítés

    1. Keverjük el a csipetnyi sót a lisztben.
    2. A puha vajhoz adjuk hozzá a porcukrot, és fakanállal (vagy robotgéppel) keverjük krémesre. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, a vaníliát és a citromhéjat, és azzal is keverjük homogén állagúra a krémet.
    3. Adjuk hozzá a lisztet, és gyúrjuk össze egy nagy gombóccá.
    4. Tegyük fóliába, és pihentessük a hűtőben minimum 30 percig vagy akár egész éjszakán át.
    5. Szaggatás előtt kapcsoljuk be a sütőt alsó-felső sütésen 170 fokra.
    6. Vegyük elő a tésztát a hűtőből. Ha kemény, hagyjuk egy kicsit szobahőmérsékleten puhulni, vagy akár át is gyúrhatjuk, semmi baja nem lesz. Aztán enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra (kb. 3 mm), és szúrjuk ki az angyalkákat párokban (1 egész és 1 szíves). Ha nem tapadásmentes tepsit használunk, akkor vajazzuk-lisztezzük ki, vagy használjunk sütőpapírt. 9-11 perc alatt megsülnek. Amikor először érzünk egy különösen finom illatot a levegőben, már kész is. Vagy ha látjuk, hogy a felső élük elkezdett pirulni, azonnal vegyük ki. A második tepsi 1-2 perccel hamarabb elkészül. 
    7. Ha kivettük a sütőből, 1 perc után szedjük át sütőrácsra, és hagyjuk ott kihűlni. Végül a hátukkal tapasszuk őket egymáshoz egy kis lekvár segítségével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése